Μια φορά και ένα καιρό σε μακρινές χώρες και θάλασσες που ζούσαν πειρατές, υπήρχε και ένα αγόρι, ο Γιώργος, που ονειρευόταν να γίνει θαλασσοπόρος.  Δούλευε και ετοίμαζε το καράβι του με μια λαχτάρα να ταξιδέψει. Βέβαια δεν ήταν πολύ μεγάλο αλλά είχε ένα όμορφο ξύλινο σκαρί και ολόλευκα πανιά.
Μια είδηση ότι ένας μάγος είχε θάψει ένα μαγικό θησαυρό σε ένα ερημονήσι αναστάτωσε θαλασσόλυκους και πειρατές. Όλοι άρχισαν να ετοιμάζουν τα καράβια τους για να βρουν αυτό το μαγικό θησαυρό. Πήρε λοιπόν την απόφαση και ο Γιώργος να βρει αυτό το θησαυρό και κατέβηκε στο λιμάνι να ετοιμάσει το καράβι του. Μαζί του πήρε έναν πολύτιμο βοηθό, τον Μπίλη,  που ήξερε να διαβάζει τους χάρτες και τα άστρα στον ουρανό.

Ξεκίνησαν, λοιπόν, από το λιμάνι δεκάδες καράβια για να πάνε στο ερημονήσι. Όλα μεγάλα και γρήγορα αλλά ο Γιώργος δεν το έβαλε κάτω. Άνοιξε τα πανιά και έπιασε το πηδάλιο. Κάποιοι σχολίασαν πως ένα μικρό καράβι θα τα καταφέρει να φτάσει πρώτο στο ερημονήσι.

Ο Μπίλη ρώτησε:
-Καπετάνιε Γιώργο, άκουσες τι είναι αυτός ο μαγικός θησαυρός;
-Άκουσα ότι είναι κρυμμένος και θαμμένος σε ένα σεντούκι και είναι ανεκτίμητης αξίας, αρκεί να ξέρεις να τον χρησιμοποιήσεις σωστά, είπε ο Γιώργος, αν και πιο πολύ τον ενθουσίαζε η ιδέα του ταξιδιού παρά ο κρυμμένος θησαυρός.

Μέρες και νύχτες ταξίδευαν και έβλεπαν μπροστά τους μόνο τα κατάρτια των άλλων καραβιών που ήταν ήδη πολύ κοντά στο νησί. Και έτσι έγινε, έφτασαν πρώτα τα άλλα καράβια και ξεκίνησαν πειρατές και θαλασσόλυκοι να ψάχνουν το θησαυρό.
-καπετάνιε Γιώργο, μήπως να επιστρέψουμε πίσω αφού όλοι οι άλλοι έφτασαν πρώτοι; είπε ο Μπίλης
-το ότι έφτασαν πρώτοι δεν σημαίνει ότι θα βρουν και το θησαυρό πρώτοι, ούτε ότι θα ξέρουν να τον εκτιμήσουν και να τον χρησιμοποιήσουν σωστά, απάντησε ο Γιώργος.
Πλησίαζαν και αυτοί στο νησί και διέκριναν με τα κιάλια τους μάχες με σπαθιά να γίνονται ανάμεσα στους πειρατές.

Ο θησαυρός είχε ανακαλυφθεί και τώρα μόνο ένας θα τον είχε. Ρίχνοντας άγκυρα στο νησί ο καπετάνιος Γιώργος, ήδη ένας πειρατής με το πλήρωμα του είχε αποκτήσει το μαγικό θησαυρό και ήταν έτοιμος, τρίβοντας τα χέρια του, να ανοίξει το σεντούκι.

-Μα τις χίλιες θάλασσες, τι είναι αυτά; για αυτά έκανα τόσο ταξίδι;  αναφώνησε αγανακτισμένος ο πειρατής ανοίγοντας το σεντούκι.
Το σεντούκι έκρυβε μέσα του πολλά βιβλία και χάρτες.
-Στο χαρίζω, μικρέ, είπε τσαντισμένος ο πειρατής στον καπετάνιο Γιώργο και έκανε νόημα στο πλήρωμα του για να φύγουν.

-Και εμείς τι κάνουμε, ρώτησε ο Μπίλης.
Ο Γιώργος άρχισε να εξετάζει  τον “ θησαυρό”. Άνοιξε τους χάρτες και κοίταξε τα βιβλία προσεκτικά.

-Άδικος κόπος, είπε ο Μπίλης.
-Καθόλου, είπε ο Γιώργος. Οι χάρτες είναι από μακρινές χώρες που μπορούμε να ταξιδέψουμε και εμείς. Τα βιβλία είναι γεμάτα χρήσιμες πληροφορίες για αυτές τις χώρες. Ο μάγος έγραψε τις εμπειρίες του και δίνει λύσεις σε πολλά  προβλήματα που μπορεί να συμβούν σε κάθε άνθρωπο. Όλα αυτά τα βιβλία και οι χάρτες είναι πραγματικός θησαυρός, αρκεί να το χρησιμοποιήσουμε σωστά. 

Και πράγματι ο καπετάνιος Γιώργος και ο Μπίλης με τη βοήθεια των χαρτών και των βιβλίων  ταξίδεψαν πολύ και γνώρισαν χώρες μακρινές και ανθρώπους διαφορετικούς. Έτσι έγιναν πραγματικά πλούσιοι από εμπειρίες και γνώσεις.

Παιδιά ξέρατε ότι: χάρις τους θαλασσοπόρους εξευρενητές ανακάλυφθηκαν υφήλιοι, λαοί και έθιμα που δεν γνώριζαν οτι υπήρχαν. Μερικοί απο τους πιο γνωστούς εξερευνητές είναι ο Φ.Μαγγελάνος, ο Χ.Κολόμβος, ο Τ.Κουκ και ο πιο σύγχρονος Ζακ Υβ Κουστώ. Ενώ υπήρχαν και πολλοί Έλληνες θαλασσοπόροι-εξευρενητές όπως: ο Μιχαήλ (που συνόδευσε τον Μαγγελάνο στο ταξίδι του για το γύρο του κόσμου), ο Ι.Φωκάς και ο Ε. Δημόπουλος (που ταξίδεψε στην Ανταρτική)
Πηγή: Βικιπαίδεια/Ελληνες Θαλασσοπόροι/Εξερευνητές

 
(Visited 20 times, 1 visits today)

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × three =