Ως γονείς, δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο απο το να είναι τα παιδιά μας ασφαλή. Αυτό πολλές φορές μας δημιουργεί άγχος που το μεταφέρουμε στα παιδιά.

dav

Παραδέχομαι πως απο τότε που έγινα γονιός οι φόβοι μου για πολλά πράγματα αυξήθηκαν και οι έννοιες μου πολλαπλασιάστηκαν. Προσπαθώ, όσο είναι δυνατόν, να μην το μεταβιβάζω στα παιδιά.

Σημασία έχει να διδάξουμε στα παιδιά τρόπους για να είναι ασφαλή χωρίς να τα φορτώσουμε με άγχος και νευρικότητα.

Μιλάμε στα παιδιά με γεγονότα. Συζητάμε μαζί τους τι θα έκανες αν…. Αν νιώσουν άβολα ή απειλή από κάποιον τους εξηγούμε πως θα αντιδράσουν. Αν χάσουν τον προσανατολισμό τους και δεν μπορούν να βρουν οικείο πρόσωπο, πως θα ανταποκριθούν. Υπάρχουν site κοινοφελών ιδρυμάτων όπου ειδικοί συμβουλεύουν για το πως θα μεταφέρουμε στα παιδιά αυτές τις πληροφορίες όπως το Χαμόγελο του παιδιού (ρίξε μια ματιά εδώ https://www.hamogelo.gr/gr/el/sas-endiaferei/).

Μιλάμε και απαντάμε ήρεμα. Δεν υπερβάλλουμε στο λόγο μας και είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε και να απαντήσουμε, ανάλογα την ηλικία του παιδιού, στις ερωτήσεις τους. Όταν έλεγα στις μικρές μου ότι δεν ακολουθούμε αγνώστους, δέχτηκα την ερώτηση: Μα γιατί ένας μεγάλος να κάνει κακό σε ένα παιδάκι;

Αφήστε τα παιδιά να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να θέσουν τους προβληματισμούς τους. Μετα σχεδιάστε μαζί λύσεις και δράσεις για ότι τα απασχολεί.

Εκείνο που προτείνω αφού δεν είμαι ειδικός για να ασχοληθώ περαιτέρω με θέματα ασφάλειας είναι να ενημερωνώμαστε (όπως ανέφερα παραπάνω) και να συζητάμε με τα παιδιά μας.

2
(Visited 16 times, 1 visits today)

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

11 − 5 =