Κλασική και αγαπημένη φράση των μαμάδων “Έπλυνες τα χεράκια σου;” Πόσες φορές την ακούσαμε απο τις μαμάδες μας; Πόσες φορές το είπαμε στα δικά μας παιδιά;

Υπάρχουν τρόποι για να πείσουμε τα παιδιά μας ότι είναι σημαντικό να πλένουν σωστά τα χεράκια τους και να κάνουμε πιο ευχάριστη την διαδικασία.

  • Ανάλογα την ηλικία του παιδιού, εξηγείστε τη σπουδαιότητα των καθαρών χεριών. Αν πρόκειται για παιδί προσχολικής ηλικίας, επιστρατεύστε αγαπημένους παιδικούς ήρωες και ιστορίες που τα καθαρά πλυμένα χεράκια “νικούν και κατατροπώνουν” φοβερά μικρόβια.
  • Εφοδιαστείτε με χαρούμενες αντλίες κρεμοσάπουνου, σαπούνι με σχέδια ή κρεμοσάπουνο με χρώμα και υπέροχο άρωμα, πετσετούλες με σχέδια…
  • Δημιουργήστε το σωστό και ασφαλή χώρο ώστε να φτάνει στο νιπτήρα να πλύνει τα χεράκια του, να έχει κοντά το σαπούνι και κρεμασμένη καθαρή πετσέτα
  • Δίνουμε το καλό παράδειγμα. Τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες μας.
  • Δημιουργήστε μια ρουτίνα, συνήθεια στο πλύσιμο χεριών. Μαθαίνουμε στα παιδιά πως και πότε πλένουμε τα χέρια μας, όταν επιστρέφουμε στο σπίτι (απο το σχολείο, τη εξωσχολική δραστηριότητα κ.α.), πριν το φαγητό, μετά τη τουαλέτα κ.α.
  • Χρειάζεται υπομονή και πολλές υπενθυμίσεις απο τη μεριά μας μέχρι να τους γίνει συνήθεια.
  • Το σωστό πλύσιμο χεριών απαιτεί 20 με 30 δευτερόλεπτα. Τραγουδήστε μαζί του το ρεφραίν απο το αγαπημένο του τραγούδι και προτείνετε να το λέει κάθε φορά που πλένει τα χέρια του έτσι ώστε να ξέρει ότι τα έχει πλύνει αρκετά.
  • Σας παραθέτω το σωστό τρόπο πλυσίματος των χεριών ( ίσως για τα παιδιά δεν είναι τόσο εύκολο να θυμούνται όλα τα βήματα αλλά μπορούν ακολουθήσουν αρκετά). Τα βήματα είναι : 1) βρέξιμο των χεριών και τοποθέτηση κρεμοσάπουνου ή σαπουνιού, 2) τριβή κυκλικά παλαμων, 3) τριβή παλαμών με πλεγμένα τα δάκτυλα, 4) τριβή του πάνω μέρους των χεριών εναλλάξ, 5) τριβή του πάνω μέρους των χεριών με πλεγμένα δάκτυλα εναλλάξ, 6) τριβή των δακτύλων κυκλικά πάνω στη παλάμη του άλλου χεριού εναλλάξ, 7) ξεπλύμα και καλό σκούπισμα των χεριών. Υπάρχουν στο διαδίκτυο βιντεάκια με το πως μπορεί να γίνει το σωστό πλύσιμο χεριών.

Μάθετε στα παιδιά πως όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα πλυσίματος χεριών με νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιούμε αντισηπτικά σε υγρη μορφή ή σε υγρό μαντηλάκι.

1
(Visited 31 times, 1 visits today)

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × 2 =