Τα παιδικά βιβλία μαγεύουν τους μικρούς αναγνώστες όχι μόνο με τις ιστορίες τους αλλά και με τις εικόνες τους. Σήμερα θα γνωρίσουμε την Βιβή Μαρκάτου.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων;

Β.Μαρκάτου: Από μικρό παιδί μου άρεσε να ζωγραφίζω. Να φτιάχνω ιστορίες και χαρακτήρες, παραμυθένιους κόσμους γεμάτους όνειρα και ελπίδα. Λίγο πολύ ήξερα τι ήθελα να κάνω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Αυτό που με ώθησε να ασχοληθώ με την εικονογράφηση, ίσως ήταν η εποχή μας… Σε πείσμα των καιρών οφείλουμε να παραμένουμε χαμογελαστοί να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε. Και αυτό ξεκινά από τα παιδιά. Μικρά και μεγάλα. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που με παρότρυναν να ασχοληθώ, η αλήθεια είναι. Φίλοι κυρίως. Η οικογένειά μου ήταν αρνητική. Δεν έβλεπαν επαγγελματικό μέλλον στο πρόσωπό μου. Το θέμα είναι ότι όταν επιλέγεις να ασχοληθείς με ένα τέτοιο επάγγελμα δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα. Η  δουλειά μας είναι ταυτόχρονα και λειτούργημα. Συνομιλεί με τον ανθρώπινο ψυχισμό. Δεν πληρώνεται. Όμως πρέπει να βγάζεις και το ψωμί σου από αυτήν. Πιστεύω ότι ο χώρος της παιδικής εικονογράφησης είναι μια πικρή ιστορία στην Ελλάδα, γιατί σε πληρώνουν τόσο λίγο… για το τόσο πολύ που προσφέρεις… Όμως όπως είπα σε πείσμα των καιρών! Το χαμόγελων των παιδιών που πιάνουν τα βιβλία είναι η καλύτερη κινητήριος δύναμη του να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε! Αγάπη λοιπόν, που δίνουμε και παίρνουμε!

Τι σκέφτεστε όταν διαβάζετε την ιστορία που πρόκειται να εικονογραφήσετε;

Β.Μαρκάτου: Ω! Καλή ερώτηση χαχα… Τόσα πολλά. Η αλήθεια είναι το μυαλό μου είναι γεμάτο από σκέψεις, εικόνες, ιδέες. Είμαι και σχεδιάστρια κινουμένων σχεδίων… Οπότε όταν διαβάζω μια ιστορία την φαντάζομαι πως θα ήταν εάν γινόταν… ταινία! Υπήρχαν -και υπάρχουν- ιστορίες που θα ήθελα πολύ να τις κάνω ταινία… Οπότε εάν κάποιος ενδιαφέρετε ή έχει μια ιστοριούλα που θα ήθελε να την δούμε μαζί, μπορεί ευχαρίστως να έρθει σε επικοινωνία μαζί μου! Υπάρχουν και έργα που έχω ‘’διαβάσει’’ χωρίς να υπάρχει κείμενο. Ήταν ένα μουσικό κομμάτι που έγραψε μία συνάδελφός μου και μου είπε πως την φανταζόταν και τι εικόνες τις έρχονταν στο μυαλό. Αυτή η κοπέλα, κατέληξε να είναι μια σπουδαία μουσικός, η Πηνελόπη Μπεκιάρη… Και αυτό το μουσικό κομμάτι μετά από 5 μήνες… Μία ταινία μικρού μήκους που έφτασε μέχρι και το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Λονδίνου και τον τελικό!

Με ποιο παιδικό ήρωα θα θέλατε να βρεθείτε σε μια σελίδα βιβλίου και πως θα την εικονογραφούσατε;

Β.Μαρκάτου: Χμμμ με την Τοσοδούλα ίσως. Μου αρέσει πολύ! Ίσως στο μέλλον να μπορέσω να την εικονογραφήσω. Bρίσκω τον εαυτό μου σε αυτήν την ηρωίδα. Μέσα από την μελαγχολική μα ταυτόχρονα γεμάτη αγάπη γραφή του  Άντερσεν, νοιώθω σαν να είμαι και εγώ μία μικρή κοπέλα που βρίσκεται σε έναν τεράστιο και αλλόκοτο κόσμο που προσπαθεί να τον ανακαλύψει… Να βρει τον εαυτό της… Παρά τις δυσκολίες στην ζωή της, όταν χάνει τον δρόμο της, όταν είναι ανήμπορη από τον ψυχρό χειμώνα και παρά την θέληση πολλών να της επιβληθούν με τις επιλογές τους, σε έναν συμβατικό κόσμο, εκείνη δραπετεύει και βρίσκει στο τέλος τον κόσμο που της ταιριάζει. Είμαι και εγώ μια Τοσοδούλα που βρήκα το καταφύγιό μου μέσα από τα πινέλα και τις σελίδες μου… Εάν θα ήθελα να βρεθώ με κάποιον παιδικό ήρωα σε μια σελίδα βιβλίου… Αυτή θα ήταν η Τοσοδούλα!

Εικονογραφώ σημαίνει…..

Β.Μαρκάτου: Γράφω μέσω της χρήσεως των εικόνων. Διηγούμαι ένα παραμύθι, μια ιστορία… με εικόνες. Εικονογραφώ σημαίνει επίσης παρουσιάζω κάτι αλλά και εμψυχώνω, δίνω νόημα και ψυχή σε ένα έργο… πλάθοντάς του ‘’σάρκα και οστά’’ μέσω εικόνων.

Βιογραφικό: Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (8,25) και Γραφιστική στο Ιεκ Ξινή και ΔΙΕΚ Λαμίας ενώ είναι κάτοχος Msc Computer Animation από το University of Portsmouth (τιμήθηκε με τον τίτλο του valedictorian στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου και ιστορία τέχνης από το Freie Universitaet, το Εθνικό θέατρο και άλλους οργανισμούς πάνω σε θέματα της Τέχνης ως μέσο θεραπείας, παιδικό παραμύθι και παιδικό θέατρο ενώ η μεταπτυχιακή της εργασία είχε ως θέμα την ενσυναισθησία (Einfühlung) αντιπαραβάλλοντας Μπρεχτικές πρακτικές- Verfremdungseffekt. Έχει συνεργαστεί με την Γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα αλλά και πολλούς εκδοτικούς ανά την χώρα με δημοσιευμένα πάνω από 20 βιβλία και e-books. Το 2019 θα φτάσει στους finalist στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου από τα Pinewood Studios σε συνεργασία με την Πηνελόπη Μπεκιάρη με το »The White Wings» και η ίδια ταινία θα γίνει official selected την ίδια χρονιά από το Φεστιβάλ Chaniartoon, στα Χανιά. Το 2016 κείμενό της συμπεριλαμβάνεται από τον Δήμο Κιλκίς ‘’Ιστορίες της Πόλης μας’’ και διακρίνεται μαζί με άλλα. Το 2013 αποσπά το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο νεοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα για ένα της μονόπρακτο ενώ κατέχει αρκετές διακρίσεις και βραβεία πανελλαδικά και στο  εξωτερικό στην ζωγραφική και στο σχέδιο με το 2009 να διακρίνεται ανάμεσα σε άλλα νέα ταλέντα από το Περιοδικό 9 και την Ελευθεροτυπία και να λαμβάνει δια χειρός το βραβείο της από τον Άγγελο Μαστοράκη και Βλάσση Βέλιο. Τέλος την ίδια χρονιά θα λάβει το πρώτο πανελλήνιο βραβείο νεαρής ραδιοφωνικής παραγωγού υπό την αιγίδα της UNESCO για ένα πολιτιστικό της αφιέρωμα στο Διεθνές έτος αστρονομίας. Επικουρικά διατελεί εξωτερικός ανταποκριτής του Γαλαξία fm 92,1 ενώ έχει κληθεί δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για κάλυψη πολιτιστικού ρεπορτάζ. Έχει παρουσιάσει εκδηλώσεις και έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια για δήμους, οργανισμούς και βιβλιοθήκες. Είναι γνωστή για τις εθελοντικές της δράσεις και την διακριτή παρουσία της στον πολιτιστικό χώρο. Είναι διαδικτυακή ακτιβίστρια και βιβλιόφιλος.  Γνωρίζει και μιλά αγγλικά και γερμανικά.

Βιβλία που έχετε εικονογραφήσει:

 • Ονειρούπολη >>προσεχώς<< εκδόσεις Φυλάτος
 • Η νεραϊδο-αμαζόνα η Μυρτιά, αυτοέκδοση, για την Μυρτώ Παπαδομιχελάκη
 • H AΒ και τα Γραμματο-παιδάκια της, Εκδόσεις Βεργίνα
 • Μια νύχτα με τη γιαγιά στον ουρανό, Εκδόσεις Ελκυστής
 • Ρούλης ο Βρωμερούλης, εκδόσεις Το βιβλιο
 • To νερό και το χώμα, εκδόσεις Σαΐτα
 • H Mυρσίνη και η ροδιά η ευλογημένη, εκδόσεις Σαΐτα
 • Οι κόκκινοι Λόφοι, εκδόσεις Σαΐτα
 • Οι τέσσερις χώρες, εκδόσεις Σαΐτα
 • Το αθώο ψέμα και η καθαρή αλήθεια, εκδόσεις Σαΐτα
 • The Knight’s Hart, Amazon Publications
 • Heat waves, Amazon Publications
 • Easter Bunnies and friends, Amazon Publications
 • Το αστρόδεντρο, εκδόσεις Βεργίνα
 • Καλημέρα Ήλιε, εκδόσεις Βεργίνα
 • Και οι μέρες είναι 7, εκδόσεις Ιπτάμενο Κάστρο
 • Ζωγραφίζω παρέα με τον Άκη τον Ντοματάκη, εκδόσεις Ήρα
 • Ο λαίμαργος Άγιος-Βασίλης, εκδόσεις Ήρα
 • Οι θεοί του Ολύμπου, εκδόσεις Ήρα
 • Η δημιουργία του κόσμου, εκδόσεις Ήρα
 • Μια αγκαλιά από παραμύθια, εκδόσεις 24 γράμματα
 • Το παιδί της θάλασσας, εκδόσεις Το βιβλίο
 • Και δημιουργία εξωφύλλων, για πολλούς εκδοτικούς οίκους.
 • Ταινία που έχω δημιουργήσει:’The White Wings’’, 2019Selections – screenings- awards: Finalists London Lift off Festivals 2019
 • Official selection in Balkans beyond Borders Festival 2019
 •  Official selection in Chaniartoon 2019
 • Official selection in Animation Marathon 2019
5
(Visited 147 times, 1 visits today)

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × 3 =