Τα παιδικά βιβλία μαγεύουν τους μικρούς αναγνώστες όχι μόνο με τις ιστορίες τους αλλά και με τις εικόνες τους. Σήμερα θα γνωρίσουμε τη Μαρία Μανούρα.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων;

Μ.Μανούρα: Ανέκαθεν μου άρεσε να δημιουργώ εικόνες και να μεταφέρω στο χαρτί κόσμους της φαντασίας μου. Σου δίνει μια ανεκτίμητη ελευθερία αυτό. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται να μοιραστείς τους κόσμους αυτούς με χιλιάδες παιδικά μάτια. Εκεί αγκαλιάζεις το παιδί μέσα σου, και το αναγεννάς μέσα από τα χρώματα, τα σχήματα, τις υφές..

Τι σκέφτεστε όταν διαβάζετε την ιστορία που πρόκειται να εικονογραφήσετε;

Μ.Μανούρα: Κατά ένα μαγικό τρόπο, με το που διαβάζω ένα κείμενο, αμέσως δημιουργούνται οι ήρωες στο μυαλό μου. Κάθε βιβλίο και μια νέα περιπέτεια. Το στοίχημα βέβαια είναι να αγαπηθούν και από το κοινό, αλλά αυτό δεν ελέγχεται πάντα. Είναι μια μυστηριώδης συνταγή που κανείς μάλλον δεν την ξέρει, και αυτό έχει το ενδιαφέρον του.

Με ποιο παιδικό ήρωα θα θέλατε να βρεθείτε σε μια σελίδα βιβλίου και πως θα την εικονογραφούσατε;

Μ.Μανούρα:  Ομολογώ πως δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Σαν παιδί βέβαια, το αγαπημένο μου παραμύθι ήταν το Κοριτσάκι με τα σπίρτα. Ήταν τόσο δύσκολο να αποδεχθώ μια ιστορία χωρίς happy ending. Ίσως μια μέρα λοιπόν, να το ανασκευάσω με μια πιο ευχάριστη κατάληξη. Ή ίσως και όχι. Τα παραμύθια άλλωστε λειτουργούν σαν ένα μαλακό στρώμα, ξαπλωμένος στο οποίο, περιεργάζεσαι την πραγματικότητα. Και αυτή έχει πολλές πτυχές.

Εικονογραφώ σημαίνει…..

Μ.Μανούρα: Ξαναζώ! Κάθε φορά και σε μια νέα πραγματικότητα! Ποιός δε θα ήθελε όλες αυτές τις έξτρα ζωές;

Βιβλία που έχετε εικονογραφήσει:

 1. Τροφούπολη,
 2. Μέσα από τα Μάτια τους,
 3. Ταξίδι στο Φεγγάρι,
 4. Ο φίλος μου, ο Διαβητούλης,
 5. Κουκουβάγια, η Τετραγωνομάτα,
 6. Η Μηχανή που έφτιαχνε Ιστορίες,
 7. Έτοιμος;
 8. Μια ομάδα για τη Σόφη,
 9. Ο Εγώς και το Εγώ του,
 10. Η περιπέτεια της Πλαστικούρας,
 11. Ο Βαρόνος που ΔΕΠΥ

Η Μαρία Μανουρά μεγάλωσε στη Λαμία, αλλά βρέθηκε στα 18 της στη μεγαλούπολη για σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π.Η αγάπη της όμως για μια πιο ελεύθερη έκφραση την οδήγησαν στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου και σπούδασε Ζωγραφική και Γλυπτική από το 2012 έως το 2018.Από το 2015 εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε εκθέσεις ζωγραφικής ανά την Ελλάδα.

2
(Visited 33 times, 1 visits today)

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

two × three =